Saturday, December 15, 2018

Jó tudni!

A WHO új, 2018-as állásfoglalása:


  • A szülés ideje alatt nők tiszteletteljes ellátása ajánlott, mely magában foglalja a méltóság és a privát szféra tiszteletben tartását, a titoktartást; biztosítja az ártalomtól és félrekezeléstől való mentességet; illetve lehetővé teszi a tájékozott döntést.
  • Ajánlott a hatékony kommunikáció gyakorlata a szakszemélyzet és a szülő nők közt.
  • Választott kísérő(k) jelenléte, érzelmi támogatása ajánlott a vajúdás és a szülés teljes folyamata alatt.
  • A rutinszerű borotválás és beöntés továbbra sem ajánlott.
  • Igény szerinti evés és ivás ajánlott a vajúdás alatt alacsony kockázatú anyáknál.
  • Az intézménybe spontán vajúdással érkező egészséges várandósok esetében a folyamatos ctg készítése nem ajánlott gyakorlat sem a felvétel, sem a vajúdás során. Helyette rendszeres doppleres vagy sztetoszkópos hallgatózás javasolt.
  • Ajánlott a nők tudomására hozni, hogy a látencia szak (a javasolt meghatározás szerint ez a szülés első, 5 cm tágulasig tartó szakasza) hossza változó és nagy egyéni eltéréseket mutathat. Ugyanakkor az aktív szak első szülésnél általában nem több, mint 12 óra, a következőknél nem több, mint 10 óra.
  • A puszta tény, hogy egy spontán indult szülés tágulási üteme lassabb, mint 1 cm/óra, önmagában nem jelez problémás szülést. Nem életszerű minden nőtől egységes tágulási ütemet elvárni, és nem ajánlott csak emiatt beavatkozásokat végezni.
  • A méhszájat érintő változások természetszerűleg csak az aktív szakban gyorsulnak fel, ezért a látencia szakban nem ajánlottak a szülés gyorsítására irányuló orvosi beavatkozások (mint pl. oxitocin adagolása és császármetszés), ha anya és baba egyébként jól vannak.
  • A fájdalmat a nő preferenciái szerint ajánlott enyhíteni, pl. relaxációs technikák, masszázs vagy borogatás révén. A gyógyszeres fájdalomcsillapítási módok (epidurális érzéstelenítés vagy opioid fájdalomcsillapítók) várható előnyeiről és kockázatairól is ajánlott tájékoztatni az anyákat.
  • Nem ajánlott a vajúdás rutinszerű aktív menedzsmentje (pl. burokrepesztés, infúzió, oxitocin vagy görcsoldók adása), az elhúzódó vajúdás megelőzése céljából.
  • Ajánlott tájékoztatni a nőket, hogy a második szakasz (a teljes tágulástól a baba
  • megszületéséig) hossza is egyéni. (Első szülésnél általában nem több, mint 3 óra, a következőknél nem több, mint 2 óra).
  • Mind a vajúdás, mind a kitolás alatt ajánlott arra biztatni a nőket, hogy szabadon mozogjanak, és válasszák meg a testhelyzetüket, beleértve a függőleges pozíciókat is.
  • A második szakasz kitolási fázisában ajánlott arra ösztönözni és abban támogatni az anyákat, hogy saját nyomási késztetésüket kövessék.
  • Nem ajánlott a gátmetszést rutinszerűen vagy liberálisan alkalmazni. Helyette olyan gátvédelmi intézkedések javasoltak, mint pl. a meleg borogatás vagy a megtámasztás, a szülő nő választása alapján.
  • Nem ajánlott a méh fundusára gyakorolt nyomás (a köznyelvben: hasba könyöklés) a kitolás gyorsítására.
  • A baba megszületése után, a harmadik szakaszban a köldökzsinór késleltetett átvágása (minimum 1 perc) ajánlott anya és baba egészsége és tápanyagokkal való optimális ellátása végett.
  • A tiszta magzatvízből született és önállóan lélegezni kezdő újszülöttek légutainak leszívása nem ajánlott.
  • A komplikációktól mentesen született babákat ajánlott minimum egy órán keresztül megszakítás nélküli bőrkontaktusban hagyni édesanyjukkal, megelőzendő a kihűlést és elősegítendő a szoptatást.
  • Ajánlott, hogy minden stabil állapotú baba mellre kerüljön közvetlenül a szülés után, amint baba és anya készen állnak rá.
  • Ajánlott, hogy anya és babája a nap 24 óráját szeparációtól mentesen, egy szobában töltsék. A fürdetés halasztása leginkább 24, de legalább 6 óráig javasolt.
Ha olyan helyre kerültök, ahol a személyzet ezekkel az alapelvekkel nincs tisztában próbáljátok átbeszélni közösen, hogy ti mit szeretnétek, ha nem sikerül, fogjátok magatokat és menjetek haza.Őszintén szólva én ezt tenném egy olyan helyen, ahol rám akarnak erőltetni egy olyan dolgot, amit én nem szeretnék és rettenetesen elavult tudáson és inkább megszokáson alapul. 
Evés:

Nincs ok arra, hogy a nők éhezzenek a vajúdás közben.
A kutatások, melyek ennek ellenkezőjét állítják rendkívül elavultak.
Az evés lehetősége megelőzheti a császármetszést, a szintetikus oxitocin adás szükségességét.
Nincs alapja, hogy kövessük a nem megalapozott szabályokat!
Nagyon fontos, hogy tudjátok, hogy tudtok változtatni a dolgokon!
Fejezzétek ki az akaratotokat a változtatásra!
Senki nem ad több szabadságot felülről, ha több szabadságot akarunk, több felelősséget kell felvállalnunk!
-Ina May Gaskin-

Mozgás:

Ha a nő szabadon mozoghat a szülés, vajúdás alatt:

  • a szülés kevésbé lesz fájdalmas,
  • a vajúdás rövidebb,
  • a baba feje könnyebben illeszkedik be,
  • a nő kevésbé igényel fájdalomcsillapítás,
  • jobb a vérellátás,
  • könnyebben visszautasítja a hüvelyi vizsgálatot a nő
  • kisebb az esély császármetszésre, kevesebb epidurál,
  • kisebb az esélye, hogy a baba megfigyelésre szoruljon a szülés után.

A háton fekvés nem jár semmilyen előnnyel az anya és a baba számára, egyetlen előnye a személyzet kényelme.
Egy új amerikai állásfoglalás kimondja, hogy a gyakori pozícióváltás előnyös, támogatandó.
“Hegyekben áll a bizonyíték emögött!”
A magzati monitorozás, ha szükséges, így is megoldható.
-Ina May Gaskin-


NST/ CTG:

Az otthonszülésnél összesen 2 kötelező NST vizsgálat van (Non- Stressz Teszt). Ez egy olyan vizsgálat, ahol a CTG gép két "feje" a várandós anyuka hasára van téve és nyugalmi állapotban a baba szívhangját és a méhtevékenységeket/ fájásokat figyelik meg. Ezt otthonszülés esetén a 38. és 39. héten egyszer szokták elvégezni, van ahol csak a 40. héten kezdik a megfigyelést. 
A kórházban is ugyanígy van.Viszont a 40. hét után már kétnaponta végzik el.

Ma már arra is van lehetőség, hogy CTG gépet béreljünk otthonra, és egy applikáción keresztül az eredményt elküldjük az orvosnak/ bábánknak / szülésznőnknek. 


Egyébként az a véleményem, hogy ha alacsony kockázatú terhességről van szó, a várandósoknak főleg az utolsó hetekben a legnagyobb nyugalomra és támogatásra lenne szükségük. Nem folyamatosan vizsgálatokra járni.

A vizsgálatokról mi döntünk. Ha valamit nem szeretnénk, egyszerűen mondjuk meg, hogy nem! Senki nem fog ránk megharagudni, egyszerűen a várandósságot kísérő személyzetnek is jobb, ha tudja, hogy egy anyukának mire van igénye.

Ne féljünk váltani, ha útközben kiderül, hogy nem ugyanaz az elképzelésünk a szülésről az orvossal vagy a szülésznővel. Bármikor meggondolhatjuk magunkat, az a lényeg, hogy 100%-ig biztonságban érezzük magunkat!

Most mondok egy érdekes dolgot. Az otthonszülésnél senki nem vizsgálja a méhszájat. Csak, ha valaki nagyon szeretné és külön kéri.

Mivel a méhszáj állapotából, nem lehet következtetni a szülés megindulásának időpontjára! A várandós anyuka lelki állapota és a magzatban termelődő hormonok sokkal inkább hatással vannak a szülés megindulására, mint az, hogy a méhszáj milyen állapotban van. A magzatburok és a nyákdugó mindentől megvédi a babát.

Elég elterjedt információ, hogy ikreket és faros babát nem lehet természetes úton megszülni, viszont ez nem igaz, szerencsére vannak Magyarországon olyan szülésznő- orvos párosok, akik vállalják, szóval addig kutassatok, amíg meg nem találjátok, a hozzátok való kísérőt.

Rengeteg embertől azt hallom, hogy megindították a szülését a 40. vagy a 41. héten.
A várandósság a nagy könyvek szerint is a 42. hétig tart!
Ha mindenki jól érzi magát, akkor nem szabad sürgetni a természetes folyamatokat, mert a baba még nincs készen arra, hogy útra kelljen. Ezt tartsuk tiszteletben!
Az erőltetett, siettetett szülés alatt nem tudnak lejátszódni azok a hormonális változások, amik az anya- gyermek kötődésben és a szoptatásban játszanak fontos szerepet. És sajnos sok komplikációval járhat a megindított és a gyorsított szülés.

Az centrális -saját és a perifériás- kívülről beadott oxitocinról itt egy nagyon jó cikk:

http://www.varoszoba.hu/cikk/szulesszuletes-ahogy-mindkettotoknek-a-legjobb/


Az ép gátért ti tehettek a legtöbbet, nem az orvos és a szülésznő!
Itt egy nagyon jó írás a gátmetszésről:

http://holdudvar.babahaz.hu/gatmetszes.htm


Egyetek, igyatok, sétáljatok, szexeljetek!
Mindent csináljatok, ami jól esik! Ez a ti testetek, a ti szülésetek. Nagyon nem mindegy, hogy a kisbabátok milyen körülmények között tölti az első pár óráját. Ne sürgessétek, várjátok szeretettel, nyugalommal!

Ez a köldökellátásra is igaz. A babának nagyon nagy szüksége van a szülés után arra a vérmennyiségre, ami még a méhlepényben van. Minimum egy perces várakozás szükséges, de a köldökzsinóron megfigyelhető, hogy elernyed és elfehéredik, ha már nem továbbít vért.

A bőr-bőr kontaktus a legfontosabb legalapvetőbb szükséglete egy újszülöttnek. A hormontermeléshez és az adaptálódáshoz elengedhetetlen. Az anya mellkasán soha nem fog tudni megfázni egy kisbaba, mivel az anya bőrén lévő receptorok 4 másodpercenként küldenek információt az agynak, hogy milyen melegre van szüksége a babának.

A szoptatásban ma már nagyon jó szoptatási tanácsadók tudnak segítséget nyújtani.
Ezen az oldalon találtok meg minden olyan információt, ami a szoptatáshoz szükséges lehet.

http://www.lll.hu/abc/




No comments:

Post a Comment