Thursday, November 29, 2018

Szüléstörténet 1.


Fotó: Fejér Boróka

Kedden útnak indultam a nyugis kis verőcei házunkból, hogy Pesten várakozzak, mert ott terveztük az otthonszülést. Attól a kórháztól 5 percre, ahol gyakorlaton voltam. Ott dolgozik a kedvenc szülésznőm, akitől tanulok és akivel nagyon jóban vagyunk.

Szerdán voltunk a bábáknál a második NST vizsgálaton. Minden rendben volt.

Csütörtök este:

Hidegfrontok után, telihold. Extrán érzékeny idő a várandósok számára.
40. hetet ma töltöttem be. 41. hétig lehet az otthonszülést választani, ezért kicsit izgulok.

Már hetek óta nagyon vártam ezt a napot, hátha ma érkezik el a mi időnk. Főleg azért vártam, mert a 36. heti UH-on azt mondta a szonográfus, hogy lehet, hogy előbb fog érkezni a kis Boldizsár.
Ilyet mondani egy első gyerekét váró nőnek, aki már amúgy is nagyon várja az eseményeket, hát nem túl jó dolog.

Este összebújtunk a férjemmel, hogy egy kicsit elősegítsük az oxitocin termelődést és természetes prosztaglandinnal segíthessük az esetleges folyamatok beindulását. Utána fél 7-től szépen el is indultak az 5-8 perces fájások.

Péntek:

Reggel 6-ig tartottak a fájások, utána elmúlt. Úgyhogy végre tudtunk egy kicsit nyugodtan aludni. Miután felébredtünk és megreggeliztünk, annyira teli voltunk energiával és szerelemmel, hogy újra összebújtunk, ezért 12-kor megint beindultak a 3-4-5 perces fájások. 
Anya is megérkezett, már azt hittük elindult a kis Boldizsár.
Kópéval sétáltunk, anya főzött finomakat és egész elviselhetően, de folyton voltak összehúzódások.
Este Marit, a húgomat is felhívtuk, de teljesen elmúltak a fájások. A bátyámék hoztak finom cseh söröket, még azt is megkóstoltam, jól bevacsoráztunk, aztán lefeküdtünk aludni hátha éjszaka beindul újra. Be is indult, de csak pár óráig tartott, úgyhogy vissza tudtunk aludni.

Innentől az Anyukám jegyzeteiből követhetitek az eseményeket:

Minden munkámat lemondva szaladok a pesti lakásba, péntek délután 5 mire megérkezem. Pankának 5 perces fájásai vannak, sétál, beszélget. Ezután sűrűbbé válik, van, hogy 2 perces, egy órán át. Már kezdek örülni, hogy készülhetünk. De ez még csak jóslónak bizonyul, elég szépen megtévesztve minket.

Lecsillapodik 6-7’ re és már le akar menni Panka az Aldiba. Ezen kicsit csodálkozom, de egy szülő nőnél sose lehet tudni. Elindulnak Kópéval, a férjével, de a sarokról visszafordulnak.
Este nagy vacsorát csapunk, megérkezik Mari lányom, és a sógornője, kocsival jöttek Győrből. Mari, mint leendő keresztanya maradna is a szülésre. 
Viccelődünk, Panka arca néha elsötétül, fájások jönnek, de aztán mennek. 11 h-ig filmet nézünk, aztán elalszunk.

Szombat:

Hajnalban 3 órakor a padló recsegésére ébredek, ahogy Panka sóhajtozva járkál. Látom, hogy erősebbek a fájdalmak, meggörnyed, járkál, hozom a megnyugtató muskotályzsálya borogatást. 
Enyhülést adó forró borogatás, én is mindig szerettem ezt, az illatát, a hatását.
½ 5-ig tart ez az intenzív rész, aztán enyhül megint. Jól megtréfál minket Boldi! Újra elalszunk, 
Pankának maradnak a fájások, egyedül küzd, 10’ gyakoriság, de erősek. Próbál szundikálni közben. Nekünk ez könnyebben sikerül. 

Reggel felkelünk, Panka nyűgös, fáradt, talán kicsit csalódott, joghurtot kér, majd lepihen.

Elmegyek energiát adó ételekért. Gondoltam főzök egy jó pulykanyak levest sok zöldséggel, Panka kedvence. És beszerzem a madártejhez és a gyömbéres-uborkás frissítő limonádéhoz való alapanyagokat. 
Dögletes meleg van mindenhol, bent a lakásban is fülledt idő, néha furcsa permetező eső kint, amitől újra párás, nehéz lesz a levegő.
Mari visszamegy Győrbe dolgozni, nem tud maradni, mi várunk, ilyen egy szülés.
Fölteszem a húslevest. Panka boldog, kipihent arccal ül az ágy szélén, kipihente magát, majd dél körül szól, hogy elment a nyákdugó. Ennek örülünk, közeledik a szülés, talán. Persze biztosat még ez sem jelent. A fájások még nem tértek vissza. A bábákkal folyamatos telefonos kapcsolatban állunk, minden információt tudnak.

-        -Mégis történik valami? - kérdezi Panka bekábult fejjel, néha úgy néz ki, mint aki bevett valamit, vicces és szép.

-        -Hát, nem a semmiért szenvedsz édes lányom!


Elmennek sétálni a férjével a Rózsák terére, ugyanis 2 éve éppen ott ismerték meg egymást.
2 óra körül ebédelünk, nagyon ízlik Pankának, a madártej is, amire azt gondoltam, hogy majd szülés után jó lesz, de megelőlegeztük. 
Délutáni pihenés, deréktáji fájások, de semmi több.
Elmegyek sétálni a városba, és meccset nézni Jancsival és Ábellal, hiszen közben folyik a foci VB. Kiülünk egy térre a fiúkkal, fröccsözünk, beszélgetünk, jó egy kicsit nekem is kikapcsolni, és Pankáéknak is jó egyedül lenni. 
Bemegyek egy ortodox templomba, megy a szertartás éppen, gyertyák tömény illata, a szép ének elröpít máshová, érzem, hogy kell az égiek segítsége, mert ez nem egy rövid könnyű szülés lesz. A pap hozzám jön, kérdez. Én megkérem, hogy másnap, vasárnap a misében említse meg a lányomat, és a kis születendő Boldizsárt. Szerb mise lesz, felírja a lányom nevét, újult erővel jövök ki.

Este 10 óra körül újra kezdődik a szokásos. Először erősek és gyakoriak, aztán lelassulnak, éjfélre 7-8’ fájások. Boldi megvárta a júliust, ezt nem gondoltuk volna!

Vasárnap:

00:30  5’ fájások, erősek, tanakodik Panka, hogy szóljon a bábáknak, Boldi eközben sokat mozog.
02:15 erősödő fájások, nem beszélünk, viszem a borogatást, csendben, támaszkodik az ágyra.
02:30 Megjönnek a bábák, szívhang vizsgálat, Boldi tökéletes.
03:30 méhszáj vizsgálat, a hol is tart a folyamat kérdésre a válasz: 3-4 cm, az bizony még nagyon az eleje.  
A bábák ágyba parancsolnak minket, ők is felmásznak a galériára, együtt szuszogunk, próbálunk aludni, később még nagyon szükségünk lesz az energiára. Mi alszunk, Panka szegény forgolódik, nyögdécsel, nem tud már aludni, és látom rajta, hogy a fájások egyre erősebbek. A bábák nem engedik, hogy borogassam, mert mi lesz később! Nekem nehéz ez, hogy nem segíthetek, ő szenved, erőltetem az alvást. Végül is nem tudjuk mikor lesz vége. Én reménykedem abban, hogy dél körül már komolyra fordulnak az események.
06:30. Panka felkel, kimegy pisilni, járkál, pisil, mozog. Vele vagyok, nem tudok már aludni. 5 perces fájások
08:00 a bábák felhozzák a felfújható medencét, nálunk csak zuhanyzó van, és a medencében jobban el lehet lazulni. Felállítják, elkezdjük megtölteni meleg vízzel, csoda jó kis hely lesz.
09:00 Panka elmerül a vízben és egy másik világban, velünk minimális kapcsolatot tart, jönnek a fájások, mi Kópéval fölváltva, locsolgatjuk a hátát, hasát, jól érzi magát.
Megjön apa, hoz valami kaját, aztán elmennek templomba. 
Vasárnap van és csend.

Fotó: Fejér Boróka




No comments:

Post a Comment