Thursday, November 15, 2018

Vajúdási, szülési pozíciók



Mozogj szabadon!!




Nagyon fontosnak tartom, hogy az anyának a szülés minden szakaszában lehetősége legyen a szabad mozgásra!

Ez azt jelenti, hogy az anya maga dönthesse el, mi tesz jót neki. A vajúdó testhelyzete ugyanis jelentősen megkönnyítheti a baba útját a szülőcsatornában.

Az anya ösztönösen megtalálja a baba számára legjobb testhelyzetet. 

Régóta nem titok, hogy a gravitáció erejét már évszázadok óta természetes módon és ösztönösen használják a vajúdók, míg a fekvő pozíció inkább akadályozhatja a szülés menetét. A testtartás megváltoztatása mindenképpen jobb, hiszen lényegesen egyszerűbb, és fájdalommentesebb, mint bármilyen manuális beavatkozás vagy a méhszájon történő manipuláció.

Természetesen előfordul, hogy nekünk, szülésznőknek egy kicsit bátorítanunk kell a vajúdót, hogy nyugodtan jöjjön ki az ágyból, feküdjön be ismét a kádba, sétáljon egy kicsit, vagy még jobb, ha négykézlábra ereszkedik. Megfelelő empátiára van tehát szükség, hogy változtatásra biztassuk és közben ne zavarjuk meg a szülés munkájában.

A mozgásszabadság azt jelenti, hogy a vajúdó biztonságban, gond nélkül használhatja az eszközöket, nem kell azzal foglalkoznia, hogy az ágy túl keskeny, vagy túl rövid, vagy egyéb tárgyi hiányosságokat kelljen kiküszöbölnie. 
Minden zavaró tényezőt ki kell iktatni, hogy a vajúdó tényleg elengedhesse a történéseket, képes legyen a legbenső dolgokat kiengedni magából, és teljesen átadhassa magát az intim történéseknek. Mindez azt jelenti, hogy nekünk jelenlévőknek akár valóban kényelmetlenné válhat a helyzet. De hát nem a szülésznő, az orvos, vagy az apa szüli a gyermeket, hanem az anya, méghozzá lehetőleg úgy, hogy a babának is a legjobb legyen.

A függőleges testhelyzet a vajúdás és a szülés alatt is nagyon sokat tud segíteni a babának, hogy világra jöjjön. A gravitáció könnyíti a vajúdást, felgyorsítja a szülést és még számos élettani előnnyel jár. A vajúdás rövidebb és a kitolás könnyebb lehet.

Ha maga a vajúdó választja meg a számára legkedvezőbb testhelyzetet a fájások alatt:
- csökken az igény a gyógyszeres fájdalomcsillapításra,
- a szülés támogatására adott intravénás oxytocin alkalmazása is csökken,
- a vajúdás során kevesebb beavatkozás történik és végül, 
- az újszülött Apgar- értéke is magasabb lesz.

Vajúdási pozíciók:

Szülésznőként több olyan pozíciót ajánlhatunk, ami segíti az anyukát a fájások leküzdésében.

Álló helyzet, szabad sétálás, a fájások alatt pedig a partner is segítséget tud nyújtani, az anyuka rá tud támaszkodni a párjára így nem csak lelki, de fizikai hátteret is kap. Egyébként a fal, asztal és egyéb berendezési tárgyak is megfelelnek, ha épp az kényelmes.

Székben ülve, előre tekintve, vagy fordított helyzetben, párnával megtámasztva. Ilyenkor a térd legyen lentebb, mint a csípő, hogy a medence nyitva maradjon.

Egy babzsák, ék vagy egy párna is nagy segítséget tud nyújtani, hogy megtaláljuk a megfelelő pozíciót.

Szülőlabda használata a medence rugózásával tud segíteni a magzatnak a forgásban. A vajúdó labda előnye minden más ülőalkalmatossággal szemben, hogy rugalmas, ezért ezen lehet a legtöbbféleképpen ülve ringatózni. Az anya mozgathatja csípőjét körkörösen, vagy nyolcas alakban. A csípő ringatása mindig segíti a babát a szülőcsatornában való optimális helyezkedésben. Ha a baba feje még túl magasan van a medencében, segíthet neki lejjebb ereszkedni, ha az anya fel-le hintázik, rugózik a labdán.

Bal oldalon való fekvés. Ez egy nagyon jó pihenő pozíció.

Az aktív vajúdás ideje alatt leggyakrabban bevált testhelyzetek függőlegesek, vagy kissé előredőlőek, de teljesen ellazulva pihenni is lehet a kontrakciók között. Ezt akár a két testhelyzet váltogatásával is el lehet érni. (kapaszkodva állásból leülés, séta közben leguggolás, négykézlábból oldalfekvés)

Minél inkább ellazul az anya a vajúdás közben, annál kevésbé fájdalmasak az összehúzódások 

Sokat segíthet, ha sikerül a kontrakció feszültségét a test többi részéről leválasztani, és a méhizmokon kívül mindenhol máshol lazának maradni.
Az anya általában már nem tud, de legalábbis nagyon nem szeret kontrakció közben testhelyzetet váltani, ezért erre lehetőleg ne is próbáljuk meg rávenni.

Ahhoz, hogy a vajúdás ne váljon statikussá, időnként érdemes testhelyzetet váltani. Az anyának szüksége van arra, hogy időnként megmozgassa tagjait, élénkítse keringését.

Szülési pozíciók:


A szülés kitolási szakában a megfelelő elhelyezkedés lehetővé teszi a medencekimenet átmérőjének 20-30%-kal való maximalizálását, és előnyösen befolyásolja a medence megnyúlását.

Nagyon fontos, hogy az anya ne csak a vajúdás, hanem a szülés alatt is szabadon választhassa meg a testhelyzetét. 
Ez ugyanis, mind a szülés mechanikájára, mind a gát épségének megőrzésére döntő hatással lehet. Az anya általában ösztönösen olyan pozíciót választ, amely leginkább segíti a baba haladását, és amelyben a legkevésbé feszülnek a gáttájék szövetei.

Az ideális kitolási testhelyzetek függőlegesek és előredőlőek.

 A gravitáció így kifelé segíti a babát, és a csontok ekkor állnak a legkevésbé az útjában. A farokcsont hátrafelé szabadon elmozdulhat. Az előredőlő testhelyzetek 30%-kal képesek megnövelni a medence elülső- hátsó (anterior- posterior) átmérőjét.
A jó kitolási testhelyzet ezenkívül még azt is lehetővé teszi, hogy a combok szélesre táguljanak, nyitva tartva a medencét.

A hagyományos félig fekvő helyzet nem a legelőnyösebb!!

Még ha párnákkal jól meg is van támasztva, a szülőnő hajlamos lefelé csúszni az ágyon, ami a vena cava kompressziójához vezet - a baba szívhangjára negatív hatással van. 
A gát kedvezőtlenül oldal irányba nyúlik, amikor az alsó végtagok hajlított helyzetbe kerülnek, a térdek pedig szétnyílnak, ezáltal jelentősen csökken a medencekimenet átmérője. 

Emiatt ez a pozíció a jelenlegi szülésznői gyakorlatban nem ajánlott! 
Ha mindenképpen muszáj hanyatt feküdni, akkor helyezzünk a jobb csípő alá egy kispárnát, ez kissé kibillenti a méhet közvetlenül a vérellátásért felelős legnagyobb erek fölötti helyzetből.

Bal oldalon fekvő testhelyzet az ágyon, vagy a padlón, egy matracon különösen fájások között, vagy akkor hasznos, ha az állva vajúdó nő egy kis pihenést igényel.

Térdelés a padlón, vagy az ágyon. Ha kell a körülöttünk lévő emberek tudnak segíteni a pozíció kivitelezésében, és kényelmessé tudják tenni azt.

Guggoló helyzet, ebben az apuka is nagyon jól tud segíteni, ha hátulról segít megtartani ezt a testhelyzetet párja számára. Ezt a testhelyzetet úgy is felveheti az anyuka, ha közben kapaszkodik egy székbe, bútorba vagy két párhuzamos rúdba. Vagy két oldalról két ember segít megtartani a pozíciót, és fájás szünetben vissza lehet dőlni pihenni. A guggoló helyzet megnyitja a medencekimenetet, míg a vízszintes fekvő helyzet a keresztcsontot rögzíti.

Négykézláb a gát inkább hosszában nyúlik meg, a szülőcsatorna folytatásaként, biztosítva a magzati koponya flexióját. A farokcsont szabadon emelkedhet a baba útjából, és a medence kimeneti részének elülső- hátsó átmérője így a lehető legnagyobb. Vállelakadás kezelésére is ezt a pozíciót alkalmazzák. Ez a testhelyzet segíti a baba hátának és nyakszirtjének az anya hasi oldala felé fordulását, valamint csökkenti a gerinc tövére nehezedő nyomást, így a hátfájást is. 
Nem mellesleg a gáthoz is nagyon kíméletes. 
Ha az anyának aranyere van, az ebben a testhelyzetben kevésbé feszül.

Szülőszék, vagy zsámoly is segítség lehet a medence tehermentesítésében, de sajnos a vérzések előfordulását növeli.

Álló, vagy ülő helyzetben a fizika és a gravitáció törvényeinek megfelelően növekedhet az intravaginális nyomás. Az ülő pozíció 30%-kal hatékonyabb az oldal- vagy hanyatt fekvő helyzetnél.

Az álló testhelyzetek előnye, hogy növelik a kontrakciók hatékonyságát esetleg a kitolási inger erősségét is, csökkentik a hátfájást, és segíthetnek a forgási rendellenességek korrigálásában is. 
A pozíció nehézsége, hogy az anyának saját erejéből meg kell állnia a lábán, ami kihívást jelenthet, ha már nagyon fáradt.

Gátolja a nő mozgását: 

- Analgesia alkalmazása -EDA , 
- a magzati szívhangok elektronikus monitorizálása CTG, 
- és az infúzió  
A megfontolt döntés érdekében mindezekre hívjuk fel a szülőnő figyelmét.
Bár a kitolási szakban az anya általában ritkábban szeretne radikális változásokat a testhelyzetében, mint a vajúdás alatt, de egy adott pozíción belül ösztönös mozgásokat végezhet, mint például: ringatja a csípőjét, aszimmetrikusan elmozdítja az egyik lábát, vagy egyre szélesebbre tárja a combjait. Ezek a mozdulatok a baba forgását és haladását segítik a szülőcsatornában. 
Emiatt a mozgásszabadságot kevéssé korlátozó testhelyzetek a legelőnyösebbek. 

Különösen fontos, hogy a gerinc alsó szakasza és a lábak szabadon mozoghassanak.

Ezeknek a pozícióknak a megismerését és támogatását minden szülés körüli segítőnek nagyon ajánlom, hogy minél jobb és szebb szülésélményt élhessenek át a leendő szülők.



Felhasznált irodalom:

·       Szülésznők és védőnők kézikönyve -Janet Medforth, Susan Battersby, Maggie Evans, Bevely Marsh, Angela Walker
KADIXPress Kft. 2017, Budapest
·       Vajúdás támogatás mindenkinek – Noll Andrea Nandu
Jaffa Kiadó, 2017
·       A bába válaszol - Ingeborg Stadelmann
Katalizátor Könyvkiadó, Budapest 2007

No comments:

Post a Comment